Tercih Özel: Bilgisayar Mühendisliği

Ufak bir aranın ardından herkese tekrardan merhabalar!

Hem içeriklerin konularının ilerleyen zamanlarda kalitesizleşmemesi adına sık sık yazmayı bırakmam hem de bu süre zarfında google amcamız ile yaşadığımız ufak bir seo sıkıntısını çözmeye uğraşmamdan dolayı bir süre ara verdim. Ama kaldığımız yerden devam ediyoruz!!

Bildiğiniz üzere bu sene sınava girenler için tercih dönemi başladı. Umarım herkes istediği yerleri tutturabileceği bir sıralama elde etmiştir.(Kesin yaşanmıştır🤭) Edemediyseniz ve psikolojinizin kaldırabileceğini düşünüyorsanız mezuna kalın, üzülmeyin dünyanın sonu değil 😝.

Image

Bu mükemmel motivasyonun ardından konumuza giriş yapıyoruz.

Bölüm 1: Bilgisayar Mühendisleri Ne İş Yapar?

Öncelikle belirtmem gerekiyor ki ben 2.sınıf öğrencisiyim. Bu yazıyı da zamanında çok araştırmam ve sektöre az çok hakim olmamın verdiği güç ile yazmaktayım. 2.Sınıfken ne hakla böyle bir yazı yazarsın diyecekler için:

Image

Bilgisayar mühendisliği çok geniş bir alanı kapsıyor. Bu alanlar da alt alanlara ayrılıyor. Örneğin Yazılım Geliştiriciliği ; mobil,masaüstü,web gibi alt alanlara ayrılıyor. Hatta web alanı da kendi içinde front-end back-end diye ayrılıyor. Bir örnek daha vermek gerekirse siber güvenlik alanını ağ güvenliği,veri güvenliği,uygulama güvenliği gibi daha birçok alana ayırabiliriz. Ve bu alanlar teknolojinin gelişmesi ile artıyor. Örneğin yakın zamanda IoT (nesnelerin interneti)'nin gelişmesi ile bu nesnelerin güvenliği için IoT security alanı doğdu.

Image

Kısacası gördüğünüz üzere alan bakımından çok geniş bir bölüm. Ancak bu kadar alanın olması mezun olur olmaz iş bulabileceğiniz anlamına gelmiyor. Nitelikli niteliksiz bir sürü mezun var ve sizlerin (bizlerin) bu mezunlar arasında sıyrılması gerekiyor. Bu da kendini geliştirmek ile oluyor. İlerleyen bloglarımda yazılım dilleri ve bu dilleri en iyi öğrenme yollarını, bilişim sektöründe kendini geliştirme yollarını anlatacağım. Üniversite boyunca sadece dersler ile pek bir yere gelinebileceğini düşünmüyorum.

Image

Bölüm2: Doğru Üniversite Tercihi

Boğaziçi, Odtü, İtü gibi üniversiterli bir kenara koyarsak bunlar dışında kalan üniversitelerde akademik kadroya bakılması gerekiyor. Puanı daha iyi olan üniversite her zaman daha iyi bir eğitim alacağınız anlamına gelmiyor. 2 üniversite arasında kaldıysanız bunların sitesinden akademik kadrolarına bakıp ona göre analiz yapmanız gerekiyor. Unutmayın bu sektörde alacağınız eğitim kalitesi, üniversite bittikten sonraki bilginiz her şeyden önemli.

Bölüm3: Yazılım Mühendisliği - Bilgisayar Müdendisliği

Bilgisayar mühendisi donanım kısmıyla ilgilenirken yazılım mühendisi kod yazar gibi tamamen yanlış bir algı mevcut. Ülkemizdeki bilgisayar mühendisliği genelde yurtdışındaki bilgisayar bilimleri bölümü gibi çoğunlukla yazılım odaklı işleniyor. Her ne kadar benzeseler de bilgisayar mühendisliği yazılım mühendisliğini kapsar gibi bir cümle kurarsak bu cümle yanlış olmaz. Ama genelde yazılım mühendisleri bir projenin yönetimi (testi, analizi, yazılım kalitesinin sağlanması vs.) ile ilgileniyor.

Bilgisayar mühendisliği okuyup donanım dersleri almanız bazı konularda size artı sağlayacaktır. Örneğin ilerde detaylı inceleyeceğimiz yapay zeka gibi birçok noktada donanım ve yazılım iç içedir.

Tabiki burda detaylı araştırıp neye yönelmek istediğinizi kendiniz belirlemeniz gerekiyor.

Bölüm4: Geleceği

Image

Bilgisayar mühendisliği son zamanlarda parlamış ve parlamaya devam edecek bir bölüm. Günler geçtikçe yeni bilişim şirketleri açılıyor, teknolojinin ilerlemesiyle iş alanları artıyor ve her firma dijital pazarda kendini göstermek istiyor bu da bilgisayar mühendislerine imkan doğuruyor. Ancak sektör değişiyor (Bugün popüler olan bir yazılım dilinin bir zaman sonra kendisini başka dillere bırakabilmesi gibi). Bu yüzden buna ayak uydurmak, güncel kalmak gerekiyor.

Bölüm5: Tavsiyeler

Tercih listenize eklemeden önce bölümde nelerle karşılaşacağınızı bilmenizde büyük fayda var. Sonradan ben nereye geldim böyle demeyin.

Yazılımcı olmayı düşünüp elektrik,mekatronik,makine veya türevi bir bölüm okumayın, direk bilgisayar okuyun.

Bölüme başlamadan algoritma mantığını, akış diyagramını öğrenmeniz çok yararınıza olur.

Yazacağınız bölüm için üst dönemlerden birinden bilgi almanız çok iyi olur.

Her türlü sorunuz için bana iletişim bölümünden veya instagramdan ulaşabilirsiniz. Ve bu yazıya kaynaklık eden, şiddetle tavsiye ettiğim bilgisayar kavramları youtube kanalına bakmanızda büyük yarar var.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere! Hoşçakalın👋