Network'101: Bölüm 1

Tekrardan merhabalar! Bugün en sevdiğim konulardan biri olan Network'e giriş yapıyoruz. Network aslında kelime anlamı olarak iletişim ağı anlamına geliyor yani günlük hayatımızda da insanlarla iletişimde olmamız network olarak adlandırılabilir ama bizi ilgilendiren kısmı Bilgisayar Ağı.

Bu yazı Network 101'in ilk bölümü niteliğinde.İlk bölümde internetin nasıl çalıştığına değineceğiz.Sonraki bölümlerde network'ün derinliklerine ineriz.🤗

Bölüm 1: İnternet Nasıl Çalışır?

Image

Fotoğraflarımızı,dosyalarımızı nasıl harddisklerimizde saklıyorsak web siteleri de aynı şekilde büyük sunucuların harddisklerinde saklanan dosyalardan ibaret.Ancak, web sitelerinde özel şöyle bir durum var: HTML adı verilen bir bilgisayar kodu içeriyorlar.Tarayıcılarımız da bu kodu anlamak, komutlarını yerine getirmek ve bizlere bu websitesini oluşturan dosyaları sunmaya yarıyor.

Bu sunucular çok güçlü bilgisayayarlardan oluşuyor.Bir ekranları, fareleri ya da klavyeleri yok çünkü esas amaçları veriyi saklamak ve sunmak.İsimleri de buradan geliyor.

İnternet dediğimiz şey birbirine bağlı kablolardan taşınan bilgilerden ibaret. İşte böyle gözüküyor:

Image

Kelime anlamı olarak da İnter(arasında) ve net(Ağ) kelimelerinin birleşmesinden oluşuyo. Bu da “Ağlar arasında” anlamına geliyor.Şekilde de bunu görüyoruz :)

submarinecablemap sitesinden interneti oluşturan yüzbinlerce kilometrelik kabloların haritasına bakabilirsiniz.

Image

%99u Denizler altında olan 468 tane kablo işte böyle gözüküyo.Türkiye'ye ise bunlardan İstanbul,Marmaris,Mersin,Hatay'da olmak üzere sadece 4 tanesi geliyor.

Hal böyle olunca internet'e bağlanan her makine arasında bir kablo olması mümkün değil. Yani, bir makineye erişmek için (örneğin, https://google.com sitesinin kayıtlı olduğu) birçok farklı makine üzerinden istek geçmesi gerekli.

Örnek olarak bir kargonuzun iletilirken o kargo firmasına ait birçok şubeye uğraması gibi.Tek fark siz birsürü kargo(veri paketi) yollarsınız ve bu yolladığınız kargolar bayt tipinde olur.Kargo adresi olarak da şehir,sokak,apartman yerine IP adresleri kullanırız.

Image

Bilgisayarınız ilk olarak DNS'den (Domain Name System - Alan Adı Sistemi) google.com adresini bir IP adresine çevirmesini ister. Bu bir nebze burada iletişim kurmak istediğiniz kişinin adına bakarak telefon numarası ve adresini bulabildiğiniz eski telefon rehberleri gibi çalışır.Adres bulunduktan sonra kablolarla ağlardan ağlara atlana atlana sizin istediğiniz web sitesinin bulunduğu sunucuya varılır.Sunucu size cevap verir ve cevabı gönderir.Burada işin içine her zaman gördüğümüz http veya https girer.

Http(Hypertext Transfer Protocol - HiperMetin transfer protokolü) ise ağ üzerinden web sayfalarının görüntülenmesini sağlayan protokoldür.Sizin ve sunucu arasındaki bağlantıyı sağlar.Mesela 404 Hatasını bize getiren bu protokoldür.tahaerel.comda da olduğu gibi Https bu protokolün güvenli halidir.Sondaki s secure anlamına gelir.Https ilen başlayan siteler sertifikaya sahiptir, yapılan bilgi alışverişleri 3.kişi tarafından okunamaz.Bu yüzden örneğin bir banka sitesi https ile başlamak zorundadır.

Bonus:Deep Web Aslında Ne ?

Özellikle bazı youtuberler yüzünden sürekli yanlış olarak tekrarlanan deep web tehlikeli, hackerler var vs. söylemleri büyük yanlış anlaşılmalara sebep oluyor.Muhtemelen internette şuan deep web nedir diye aratırsanız yanlış sonuçlarla karşılaşacaksınız.Uyuşturucu satıcıları,hackerler,katiller var; üstüne internetin %90 ını oluşturuyomuş yok artık !!

İnternetin %90 ını oluşturduğu kısmı doğru çünkü deep web public olarak yayınlanmamış,tarayıcınız ile erişemeyeceğiniz içerikleri kapsar.Mesela drivenize bir dosya yüklediğinizde,sadece kendinize özel olarak Youtubeye video yüklediğinizde o artık deep webdedir. Çünkü public olarak başkası tarafından erişilemez.Kısacası private olan her şey deep webdedir.Bu yüzden %90'ını oluşturması normal değil mi?

İllegal işlerin yürüdüğü yer ise dark web oluyor lütfen karıştırmayalım sinirleniyorum 😡.Bir sonraki yazıda görüşmek üzere! Hoşça kalın.