Oyun Sektörüne Giriş: Bir Oyun Nasıl Geliştirilir?

Bloguma tekrardan hoşgeldiniz! Ben her zamanki gibi direk konuya giriyorum😏. Bugün oyun sektörü hakkında bilgi edineceğiz ve geliştirilirken hangi adımlardan geçtiğini öğreneceğiz.

Ama öncesinde şunu belirteyim.Bir oyun birsürü farklı şekilde geliştirilebilir.Hangi türden olduğu,yayınlanacağı platform,oyunun büyüklüğü vs. gibi etmenler bunu etkiler.Ama temelde yapılan işler aynıdır.

Bölüm 1: Sınıflandırma

Bir oyunun büyüklüğünü AAA,İndie ve Mobil şeklinde sınıflandırabiliriz.

Image

AAA isminden de belli olduğu gibi çok büyük bütçelerle,kalabalık ekiplerle yapılan oyunlar için kullanılır.Rockstar Games,Electronic Arts,Ubisoft vs. gibi firmaların oyunları bu katagoriye girer.Ülkemizde malesef bu kalitede bir oyun firması yok.Ancak Taleworlds'un geliştirdiği "Mount and Blade" oyunu AA segmentine girebilir.

İndie ise startup tarzı bir grubun bir araya gelip yaptığı,düşük bütçeli oyunlardır, oyun dünyasının büyük bir bölümünü oluştururlar.Büyük satış rakamları alan başarılı örnekleri var.(Bknz.1 kişinin yaptığı "Undertale" oyunu 2-5 milyon arasında bir satış rakamına sahip).

Ve geldik son zamanlarda büyük artış gösteren mobil tarafına.Burada çok farklı bir sektör mevcut.Büyük firmalardan tek kişilik dev ekiplere,kaliteliden çok kalitesiz oyunlara ve reklamlara, adeta kocaman bir çukur...

Ülkemizde mobil oyun sektörü üretim ve tüketim olarak gayet iyi bir konumda.Peak Games'in 1.8 milyar dolara satılması bunu örnekler nitelikte.2019 raporuna göre Türkiye'de 32 milyondan fazla oyun oynayan insan var.Telefonda günde en az 1 kere oyun oynayanların oranı yüzde 49.Ülkemizde 2019'da elde edilen toplam oyun hasılatı ise 830 milyon dolar.Bunun yarısından fazlası mobil tarafından.

Böyle kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra konumuza geçelim.

Bölüm2: Bir Oyun Nasıl Gelişirilir?

Oyunları temelde hikaye,tasarım,yazılım,animasyon,ses başlıklarına ayırabiliriz.Bir başlık birçok alt başlıkları barındırır.Arayüz tasarımı,hareket animasyonları,ses efektleri gibi.

Image

Öncelikle bir oyunun türü ve platformu belirlenmelidir.2d mi olacak 3d mi? Hikayeli bir aksiyon oyunu mu olacak? Multiplayer bir battleroyale mi yoksa mobil bir platform oyunu mu...? Kısacası öncelikle bir fikrin üretilmesi şart.Ve bu fikir her şeyden önemli.Flappy Bird veya Minecraft'ın başarısından bunu anlayabiliriz.

Artık bir fikrimiz var diyelim.Şimdi ne yapacağız? Öncelikle bir oyunun geliştirilebilmesi için bir oyun motoru şarttır."Olmazsa olur mu peki?" Derseniz ortaya kaliteli bir şey çıksın istiyorsanız şart. Peki nedir bu oyun motoru?

Image

Oyun motorları yukarıda bir oyunu ayırdığımız başlıkları(Tasarım,yazılım,ses,animasyon...) birleştirip bir bütün oluşturmamızı sağlar.Bir oyun motorunda karakter tasarımı,haritalarda kullanılacak binaların tasarımını yapamazsınız.Farklı mecralardan yapmış olduğunuz tasarımları birleştirip ortaya bir level dizaynı çıkarırsınız.Başka bir örnekle sadece tasarımıyla veya yazılımıyla bir karakteri haraket ettiremezsiniz ama yazdığınız kodu tasarladığınız karaktere görev olarak verirseniz üstüne buna bir de animasyon eklersiniz işte o zaman istediğiniz sonucu alırsınız.Bunu da bir oyun motoru ile yapabilirsiniz.

Piyasadaki en popüler oyun motorları Unity ve Unreal Engine.Bunlara Crysis oyunun üretildiği CryEngine vs. de eklenebilir ama özellikle mobil platformlarda kendi kullandığım da olan Unity'i tavsiye ediyorum.Blogun en başında bahsettiğim AAA oyunlarını yapan firmalar genelde kendi oyun motorlarını kullanırlar ve bu motoru piyasaya sunmazlar.

Ben bu Unity'i indirsem hemen oyun yapabilcem mi şimdi?

Image

Her ne kadar bir insanın tek başına realistik bir fikir olmadığı sürece ruh sağlığı için böyle bir işe kalkışmasını önermesem de Unity c#,Unreal Engine c++ yazılım dilini kullanıyor.Öncelikle kullandığınız motorun desteklediği dili öğrenmeniz, ardından tasarımlar için photoshop,illustrator, 3d modellemeler için Blender,Autodesk Maya tarzı programlara aşina olmanız gerekiyor.

Tabiki açık kaynak kodlu şeyler, lisanslı modeller, assetler satın alıp kullanarak ortaya bir şey koyabilirsiniz.Örneğin açık kaynak kod platformu olan Github'da projeleri araştırarak işinize yarayacak materyalleri arşivleyebilirsiniz.

Bölüm3: Oyun Nasıl Yayınlanır?

Oyununuzu bitirdiniz diyelim. Unity gibi oyun motorlarının en güzel tarafı da farklı platformlar için portlayıp kolaylıkla build alabiliyorsunuz.Android için .apk,windows için .exe gibi. Örneğin yayınlayacağınız platform google play store olsun.Öncelikle bir geliştirici lisansı almanız gerekiyor.(Google'de bunu çok makul bir fiyata alabiliyorsunuz.App store'de yıllık 1000+ tl ücret ödemeniz gerekiyor).Sonra geliştirici konsolundan oyununuzu yüklüyorsunuz ve incelemeye gidiyor.(İnceleme Google'de ortalama 2-3 gün,App Store'de 1 hafta sürüyor).

Tabiki bu dediğim yayınlamanın basit versiyonu.İşin bir de bir yayıncı ile çalışılması mevcut.Genellikle büyük oyunlarda geliştirici ve yayıncı farklı firmalardır.Mobilde ülkemizde Rollic Games bu işi yapıyor.Altında onlarca startupa oyun yaptırıp bu oyunların reklamını yapıyor ve yayınlıyor.

Bu İşte Para Var Mı?

Mobil oyun sektörü belki de en kolay girişim kurabileceğiniz sektördür.Genelde bu sektörde çalışanlar da öyle yapıyor.Bir zaman sonra kendilerine bir startup kuruyor.Şu anda mobil tarafta "hyper casual" dediğimiz tür çok popüler.Yenilikçi,tutabilecek bir fikirle çok büyük paralar kazanabilirsiniz.

Image

Para Nereden Geliyor?

Paranın geldiği birkaç farklı kaynak mevcut.Reklamlar ve oyun içi satın alımlar bunlardan en büyüğü.Reklam konusunda büyük bir sirkülasyon var.Siz oyununuza reklam yaptığınızda farklı oyunlarda sizin oyununuz,sizin oyununuzda farklı oyunların reklamı yapılıyor.Böylece hem kullanıcının dikkatini çekecek reklamlar çıkmış oluyor hem de oyunlar arasında sürekli bir kullanıcı geçişi sağlanıyor.Bir reklam izlenmesinden çok az miktarda para kazanılıyor.Ancak sürümden kazanmanın en güzel örneklerinden biri de bu sektör olmuş oluyor.İndirilme sayısı ve kullanıcıyı oyunda tutmak bu yüzden çok önemli.

Bu arada!

Kendi oyunum olan Adventurer: In The Forest'i oynamak isterseniz fotoğrafa tıklayabilirsiniz 😁.

Image

Daha çook şey anlatmak,derinlere girmek isterdim ama yazı fazlasıyla uzun olmuş.Bir sonraki yazıda Siber Güvenlikte CTF konusuna girip aşağıdaki fotoğrafı inceliycez.Hoşça kalın!

Not: Dikkatli bakın bakalım fotoğrafta bir şey görebilecek misiniz :)

Image